2/ پولیش کاری و براق کاری
پولیش کاری و براق کاری boffing & polisihing
(پرداخت کاری سطوح)
خلاصه
پولیش و براق کاری اصطلاحی است که برای طیف وسیعی از فرایندهای طراحی شده به منظور حذف یا جابجایی نقایص سطحی و افزایش براق شدن سطوح مختلف به کار میرود.
پولیش
اصطلاحی است که برای طیف وسیعی از فرایندهای طراحی شده به منظور حذف یا جابجایی نقایص سطحی و افزایش براق شدن سطوح مختلف به کار میرود. به عنوان مثال پس از ساخت، تعمیر و رنگ برخی مصنوعات فلزی یا چوبی، میتوان با استفاده از پولیش کاری سطح را زیباتر و و براقتر کرد. پولیش از جمله کارهای ترمیمی میباشد. از موارد کاربردی پولیش کاری میتوان به پولیش سطحی فلزات، پولیش بدنه خودرو یا از نوع انسانی آن به پولیش ناخن اشاره کرد.

براق کاری :
براق کاری :
در اتمام مراحل کار برای صاف کردن سطح قطعه کار با استفاده از ساینده و چرخ کار یا یک بند چرمی شکل است استفاده میشود. براق کاری از نظر فنی به فرایندهایی اطلاق می شود که از ساینده استفاده می شود که به چرخ کار چسبانده شده است ، در حالی که بافر(buff) از یک ساینده سست استفاده شده روی چرخ کار استفاده می کند. براق کاری یک فرایند تهاجمی است , منجر به یک صاف تر و روشن تر می شود. تصور غلط معمول این است که یک سطح صیقلی دارای یک آینه روشن است ، با این حال اکثر اتمام های روشن آینه در واقع بافر هستند.
براق کاری اغلب برای تقویت ظاهر یک مورد ، جلوگیری از آلودگی ابزارها ، از بین بردن اکسیداسیون ، ایجاد یک سطح بازتابی یا جلوگیری از خوردگی در لوله ها استفاده می شود.
در متالوگرافی و متالورژی ، از پولیش برای ایجاد یک سطح صاف و بدون نقص برای معاینه ریزساختار فلز در زیر میکروسکوپ استفاده می شود.
پولیش یا به اصطلاح عامیانه پرداختکاری سطح (Surface finishing) به معنی صاف و براق کردن و اعمال تغییرات مشخص در سطوح مواد تولید شده می باشد که باعث بهبود ظاهر آن مواد می باشد استفاده از دستگاه پرداختکاری (پولیش یا گیلانس) یکی از روشهای مناسب برای ازبین بردن ضایعات حاصل از برش می باشد.
پرداختکاری قطعات صنعتی یکی از مهمترین مراحل تولید در صنایع وابسته به کیفیت سطحی میباشد. که اغلب به منظور بهبود ظاهر و ترشوندگی، جلوگیری از خوردگی و مقاومت در مقابل سایش و تغییر شکل، افزایش مقاومت شیمیایی، تغییرمقاومت ویژه و رسانندگی الکتریکی، ایجاد سختی و مقاومت در برابر سایر نقصهای سطوح و کنترل اصطکاک سطحی مورد استفاده قرار میگیرد.
روشهای پرداختکاری:
روشهای پرداختکاری سنتی از قبیل سنگزنی، هونینگ، و لمینگ به دلیل استفاده از ابزار سخت و جامد دارای معایب و محدودیتهایی در امر پرداختکاری قطعات با شکلهای پیچیده هستند. برای رفع این معایب و غلبه بر محدودیتهای پرداختکاری سنتی ، روشهای جدید و پیشرفته، همانند روشهای نانو پرداختکاری معرفی شدند. که در این روش نوین از دستگاههای نوین و کاربردی استفاده میشود .
پرداختکاری با استفاده از میدان مغناطیسی روشی جدید در پرداخت سطوح میباشد. در این فرآیند برادهبرداری بصورت مکانیکی است و ساینده پرداخت سایش سطح را انجام میدهد. و پرداخت سطوح توسط نیروی میدان مغناطیسی ایجاد میشود از اینرو یک روش ماشین کاری مدرن محسوب میشود. این روش بیشتر مورد استفاده پرداختکاری مارپیچ ها و پیچها میباشد.
چهار پارامتر موثر بر کیفیت سطح تاثیرگذار میباشد که شامل سرعت دوران، سرعت پیشروی، اندازه ذرات ساینده و مقدار ذرات فرو مغناطیس میباشند.
این فرآیند قابلیت تولید تمام سطوح با کیفیت بسیار بالا را به ما می دهد. و دست یابی به سطحی صاف و براق را به آسانی میسر می سازند. سطوح تخت، سطوح داخلی و خارجی لوله ها و هم چنین قطعات با اشکال پیچیده از جمله سطوحی است که قابلیت ماشینکاری با این روش را دارند.
پرداختکاری فلزات:
پرداختکاری فلزات به شکل زیر صورت میگیرد: ضایعات و زبری سطح ورق فلزی توسط سمباده برطرف میگردد. درجه نرمی و زبری سمباده براساس مقدار پلیسه روی ورق فلز انتخاب میشود و همچنین نوع جنس فلز و کاربرد آن محصول برش خورده، از گیلانس یا به اصطلاح نمد پرداختکاری و براق کردن سطوح استفاده میشود.
پرداختکاری را برای انواع فلزات می توان استفاده کرد، نظیر:
- پرداختکاری استیل
- پرداخت کاری آهن
- پرداختکاری آلو مینیوم
- پرداخت کاری مس
- پرداخت کاری برنج
- پرداخت کاری نقره





روش های پرداخت سطوح
honing
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ 9/10